Jumping
11 dec 2018
Door Horseman Kristof

Olivier en Nicola Philippaerts nemen vanaf donderdag deel aan de playoffs van de Longines Global Champions Tour. Olivier Philippaerts (H&M Legend of Love) maakt samen met broer Nicola Philippaerts (H&M Chilli Willi) deel uit van The London Knights. Nicola Philippaerts komt zaterdag ook in actie tijdens de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix! De deelnemers aan de Longines Global Champions Playoffs strijden voor een fabelachtige prijzenpot van 11.46 miljoen euro.

Ook al is 2018 nog niet helemaal ten einde, toch kunnen we nu al stellen dat het sportief een uitzonderlijk jaar was voor de familie Philippaerts. Olivier en Nicola Philippaerts namen met succes deel aan de Longines Global Champions Tour. Nicola Philippaerts won half juni met H&M Harley vd Bisschop in Cascais. Eén maand later won hij met H&M Chilli Willi de Longines Global Champions Tour in Chantilly. In het eindklassement eindigde Nicola op de derde plaats na Ben Maher en Harrie Smolders.

Vanaf donderdag wordt in Praag de finale van de Longines Global Champions Tour 2018 georganiseerd met als apotheose de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix op zaterdag en de GCL Super Cup Trofee op zondag.

Op zaterdag (15 december) verschijnen alle winnaars van alle LGCT Etappes van het seizoen 2018, en een aantal volgers bij meervoudige winnaars, en de overall winnaar van de LGCT 2018 Ben Maher die maar liefst vijf keer een Grand Prix won in het seizoen 2018, in de ring. Er worden twee rondes gereden en een barrage. In totaal is er 1,25 miljoen euro aan prijzengeld te verdienen.

"H&M Chilli Willi en ik zijn pas terug van Genève waar we deelnamen aan de Concours Hippique International  Genève" zegt Nicola Philippaerts"Andermaal bleef Chilli Willi foutloos in het basisparcours. In de barrage tikte hij één balk uit de lepels. Veel tijd om te rusten is er niet want vrijdag wacht ons de volgende opdracht. Samen met Olivier en Martin Fuchs neem ik deel aan de halve finales van de teamcompetitie. De beste zes teams mogen naar de finale van zondag. Als we ons voor die finale plaatsen kom ik zondag niet in actie omdat ik samen met Chilli Willi deelneem aan de grote finale op zaterdag: de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix! 16 ruiters die gedurende het seizoen wedstrijden wisten te winnen mogen deelnemen aan deze prachtige apotheose. Dat wordt écht iets om naar uit te kijken. Ik heb de ambitie om een prachtig seizoen in de Longines Global Champions Tour op een sterke manier af te sluiten."

Naast de individuele finale komt Nicola Philippaerts ook nog in actie in teamverband. Samen met broer Olivier Philippaerts, Ben Maher, Martin Fuchs en Emily Moffitt maakt hij deel uit van The London Knights. Een ijzersterk team dat dit seizoen 5 wedstrijden (Chantilly, Londen, Shanghai, Madrid, Doha) van de Global Champions League won. Daarnaast eindigden de London Knights nog 4 keer op het podium, waarvan 3 keer op de tweede plaats (Monaco, Berlijn, Saint-Tropez) en 1 keer op de derde plaats (Cascais/Estoril).

Van donderdag (13 december) tot zondag (16 december) worden de kwart en de halve finale en de finale van de Global Champions League verreden. Ieder team bestaat uit drie ruiters. Alle resultaten tellen, er is geen wegstreepresultaat. De teams mogen vier ruiters en zes paarden meenemen naar Praag. In totaal zijn er 16 teams voor de playoffs gekwalificeerd. Aangezien de vier beste teams van de GCL zich al voor de halve finale hebben geplaatst zullen in de kwartfinale slechts 12 teams aan de start verschijnen. Op vrijdag strijden de acht gekwalificeerde teams van donderdag samen met de  vier al geselecteerde teams voor een plaats in de finale. De 6 beste teams stoten door naar de GCL Super Cup Trofee van zondag waar ze strijden voor een prijzenpot van 6.4 miljoen euro.

"We wonnen dit seizoen 5 wedstrijden en eindigden daarnaast maar liefst 8 keer in de top vijf. Regelmaat is dan ook de troef van dit team" zegt Olivier Philippaerts"Dit weekend moet het hoogtepunt van het seizoen worden. Het is de laatste wedstrijd van de Longines Global Champions Tour 2018. Ik ben fier dat ik met mijn collega London Knights mag deelnemen aan dit geweldig slotevenement. De beste 6 teams plaatsen zich voor de finale van zondag. Op basis van de dit seizoen behaalde resultaten moeten we ons altijd plaatsen voor de finale van zondag. Als we daar niet bij zouden zijn zal de ontgoocheling groot zijn."